Några boktips!

Jag får ofta frågor om böcker som jag kan rekommendera och jag älskar att pracka på människor böcker som jag tycker att de ska läsa … Perfekt kombo och ibland lite störande! Men, Här kommer ett litet urval som jag känner för idag.

Vi börjar med ”Konsten att skapa effektiva team” skriven av Susan A Wheelan och baseras på hennes forskning kring gruppers utveckling. En lättsmält bok. En bok som de flesta borde läsa. Fungerar också som uppslagsbok när det uppstår utmaningar i gruppen. Vi på AKPA (Arbetsmarknadskunskap /sociologiska institutet Stockholm Universitet) använder boken som kurslitteratur till det korta moment som jag är ansvarig för. Gillar speciellt hennes checklista för effektiva medlemmar på sidan 88 och checklistan för effektiva ledare på sidan 112. Köp den! Läs den!

Den 2a boken heter ”Neuroledarskap” skriven av Katarina Gospic (personlig favorit) och Stefan Falk. Handlar om vår hjärna och hur vi förhåller oss i grupper och varför. Så intressant. Neuroledarskap är ”lite i ropet” just nu. Alla ledare borde läsa någonting om våra neuroner. Och den här boken är väldigt lätt att ta till sig. Exempel från vardagen som de flesta kan relatera till gör den väldigt begriplig.

Den 3e boken heter ”Teamet” och är skriven av Endre Sjøvold. Jag håller på att läsa den här just nu, har kommit halvvägs. Så intressant. Han pratar om funktioner i gruppen som alla medlemmar borde ha koll på och kunna applicera i olika situationer. Funktionerna som behövs för att få en grupp att fungera väl är kontroll, opposition, omsorg och beroende. Det blir ett eget inlägg om det här när jag är klar med boken. Köp det! Läs den!

Den 4e boken heter ”Coaching” skriven av Morten Emil Berg. En del av kurslitteraturen på kursen Diplomerad Coach som jag gick hösten 2015. Väldigt läsvärd. Många bra tips. Coaching är en stor del av framtidens ledarskap. Alla ledare borde därför läsa någonting om coaching och dess metoder.

5e boken. ”Kommunikation och konflikthantering” skriven av Arne Maltén. Även den här boken används som kurslitteratur på AKPA. Den väcker tankar och funderingar och ger ökad klarhet kring ämnet konflikter. Den är kanske lite ”mossig”. Kan tänka mig att det finns andra böcker kring konflikthantering som är lite mer up-to-date men den är bra, pedagogisk och lättläst. Och de allra flesta behöver bli bättre på konflikter och konflikthantering så läs den eller läs någonting annat på ämnet.

Nu kommer vi till nivån ”lite overkill” för den 6e boken är nämligen för den som blir riktigt hoocked på det här med grupper. Boken heter ”Group Processes a developmental perspective” skriven av Susan A Wheelan. Blir man hooked, som jag blev 2006, då vill man läsa den här. Här får du mer på djupet om Susan Wheelans forskning. Här får du källor och tips på vetenskapliga studier och andra kvinnor- och vetenskapsmän som har forskat på ämnet, grupper, under hela 1900-talet. Alltså lite ”overkill”.

6e boken, ”Förtroendefullt samarbete” skriven av James Tamm och Ronald Luyet. Väldigt intressant. Går mer på djupet kring de psykologiska mekanismerna bakom vårt beteende i grupp. Har stort fokus på individen i gruppen istället för på gruppens resa. Därför blir den här boken ett väldigt bra komplement till mitt första boktips ”Konsten att skapa effektiva team”. Författarna är högt ansedda i branschen. Många teorier och modeller går att härleda till dessa herrar och deras kollegor som forskade på grupper under 1900-talet. Den här boken är väldigt bra för personlig utveckling. Om du ger dig själv tid till reflektion kan du få ökad självkännedom och självinsikt.

7e boken, ”Den goda organisationen” skriven av Will Schutz. Den börjar få några år på nacken, kanske finns det en senare utgåva. Men för den som blir biten av allt det här, läs den. För er andra, detta är överkurs. Boken tar upp flera mänskliga fenomen som uppstår i relationer människor emellan. Underliggande rädslor, önskningar och behov. Jag tyckte så klart att boken var bra när jag läste den men det är snart 10 år sedan.

Hoppas att du fastnar för någon bok. Tipsa gärna tillbaka till mig om du har någon bok på ämnet som du vill pusha för. Tjoho!

Lämna ett svar

fjorton − 5 =