Låt oss undersöka samtalsklimatet!

Hur kan man undersöka samtalsklimatet på tillexempel jobbet? Måste man ta in en konsult som tar tempen i lokalen? Svaret är nej, det behöver du inte. Du kan komma till flera insikter på egen hand med hjälp av dessa frågor nedan. Men först; vad menar jag med samtalsklimat? Och varför ska du undersöka det?

Samtalsklimat handlar om hur vi samtalar med varandra. Är det lätt att prata helt enkelt eller är det svårt? Det allra bästa är om du upplever att du kan och vill prata så fritt som möjligt. Att du kan häva ur dig nästan vad som helst utan att riskera att ”trampa någon på tårna” eller mötas av ”så där pratar vi inte här”. Eller någon annan obehaglig social bestraffning med avsikt att skänka dig både skam- och skuldkänslor. Ett gott samtalsklimat är förutsättningen för ett bra samtal där öppenhet och nyfikenhet är två viktiga komponenter.

Så klart tror vi att vår avsikt är god när vi begränsar andra i vad och hur dem säger saker. Vi tror att moralpolisen är för allas bästa men tyvärr, moralpolisen bidrar till att samtalsklimatet försämras och taket sjunker.

Ställ dig själv frågan; Vad kan man inte säga på din arbetsplats? Vad får man inte fråga om? Har alla samma verbala svängrum? Hur mycket tid lägger du på att fundera på vad du ska säga och hur? Och är den tiden rimlig? Upplever du att kommunikationen är platt, vill säga att alla pratar med alla? Vem som helst kan säga till vem som helst på mötet att stänga av telefonen eller stänga ner datorn?

Om ni behöver hjälp med att lätta lite på trycket och höja taket på din arbetsplats så hjälper jag gärna till. Skicka ett pm.

Lämna ett svar

ett × 3 =