Känslor!

Det finns många olika teorier om känslor men jag är mest bevandrad i Donald L Nathanson och Silvian Tomkins teori om känslor och dess härkomst från de 9e grundaffekterna. De 9e grundaffekterna är:

1. Intresse (Exalterad, upphetsad)
2. Glädje (Sinnesfrid, frid, ro, välbehag)
3. Förvåning (Överraskad, överrumplad)
4. Rädd (Skräck, oro)
5. Ledsen (Ledsamhet, sorgsen, bedrövad)
6. Arg (Vrede, ilska)
7. Avsky (Äcklad, illamående)
8. Avsmak (Äcklad, illamående)
9. Skam (Förödmjukad, bortgjord)

Vad som särskiljer dessa grundaffekter är deras fysiologiska effekt på kroppen. De skapar nämligen olika kemiska reaktioner. De ökar eller minskar produktionen av bland annat adrenalin, oxytocin, seretonin. Nathanson menar också att dessa grundaffekter är förprogrammerade i oss människor och gör det möjligt för oss att genom kroppsspråk och ansiktsuttryck kommunicerar med människor runt om i hela världen. Det är som ett gemensamt språk förprogrammerat i oss för att öka våra chanser till samverkan och överlevnad.

1. Intresse: Vår pupill vigdas, vår andning kan bli kraftigare. Vi fokuserar och ”zoomar in” på det som fångat vårt intresse. Ett föremål, en människa. En reaktion när vi är med någon vi tycker om eller gör någonting vi älskar att göra, en hobby till exempel.
2. Glädje: Vi ler med munnen och med ögonen. Vi slappnar av i axlar och nacke. Vårt kroppsspråk är avslappnat, ledigt.
3. Förvåning: Pupillen vidgas, blicken och sinnet fokuserar. Ibland stannar vi kanske i vårt andetag.
4. Rädd: En kraftig ökning av hormoner, adrenalin bland annat. Hjärtfrekvensen och andningen ökar. Mängden blod till musklerna ökar. Hårsäckarna reser sig. Ibland tar vi ett djup andetag samtidigt som vi för en öppen handflata mot munnen. Hjärtat kan ta ett skutt.
5. Ledsen: Kroppen sjunker ihop, musklerna slappnar av, en känsla av värme kan infinna sig. Ögonen vattnas. Visste du att tårarnas kemiska sammansättning varierar beroende på vad det är för typ av tårar. När det är tårar av sorg innehåller tårarna en kemisk sammansättning med syftet att lugna. Kroppen är häftig.
6. Arg: En kraftig ökning av hormoner, adrenalin bland annat. Hjärtfrekvensen och andningen ökar. Mängden blod till musklerna ökar. Hårsäckarna reser sig. Musklerna i kropp och ansikte drar ihop sig, spänner sig.
7. Avsky: Handlar om lukt. Ska göra oss uppmärksamma på fara. Ska få oss att reagerar på olika dofter och skapa distans till den doft vi inte gillar. Föreställ dig att personen bredvid dig luktar riktigt illa. Du kan relatera eller hur. Du blir påmind om den fysiska reaktionen dålig lukt skapar. Avsky skall också hjälpa oss att skapa distans i relationer, att hålla oss borta ifrån personer som vi inte tycker doftar gott OCH för oss då också närmare de människor vars kroppsdoft tilltalar oss. Human nature.
8. Avsmak: Handlar om otjänlig föda, vi ska känna avsmak inför dålig mat, dålig lukt men även inför osmakliga handlingar. Föreställ dig att en far slår sitt barn. Förmodligen, förhoppningsvis kan du relatera till känslan.
9. Skam: Ögonen tittar ner i marken. Kroppen sjunker ihop.

Det finns all anledning att bli bättre på sitt inre känsloliv.

– Men vadå är inte stress en känsla? Eller frustration? Det skapar absolut fysisk reaktion i mig, säger du!

– Ja precis, säger jag. Men stress, frustration, irritation, nervositet … kan härledas till mer än en av de 9e grundaffekterna. Och de kan ta sig uttryck på väldigt olika sätt. Grundaffekterna är förprogrammerade, i vårt DNA. Men känslor och dess uttryck präglas i stor utsträckning av vår miljö. Grundaffekterna finns i oss, de är svårare att ändra på, att programmera om. Den fysiska reaktionen är där. Men hur vi väljer att uttrycka våra känslor varierar. Det är de vuxnas ansvar att hjälpa oss och guida oss när vi, som små barn, utforskar vårt inre känsloliv. Det är miljön vi växer upp i som ska hjälpa oss, stötta oss och utveckla oss. Vår förmåga att tolka och hantera våra känslor är alltså beroende av hur sund, hur frisk miljön var under vår uppväxt och hur kompetenta våra föräldrar var/är på känslor och inte minst sitt eget känsloliv. Därför finns det anledning för många av oss att lära om och lära rätt i vuxen ålder.

Vi behöver kärlek och ett icke dömande förhållningssätt när vi reser runt i vårt inre känsloliv. Detta önskar jag dig i dag.

Lämna ett svar

nio + 15 =