Hur kan jag hantera min kollega som tar för mycket plats?

Tänk om det fanns ett enkelt svar på den frågan. Vilken guldgruva. För visst kan du relatera till problemet. Vi har alla upplevt den där personen som bara tar för mycket plats. Och ibland, har vi själva varit den. Här kommer 3 tips på hur du kan hantera din kollega.

Du kan antingen:
1. Uppmuntra
2. Utmana
3. Konfrontera

1 Uppmuntran handlar om att välja ett uppmuntrande förhållningssätt gentemot dig själv och dina andra kollegor. Alltså, att bjuda in andra upp på scen. Att inkludera genom att ställa frågor och berätta att du gärna vill höra vad andra tycker och tänker om det som avhandlas på mötet.

2 Utmana handlar om att du tar för dig mer. Att du gör anspråk på sändningsutrymmet i större utsträckning än tidigare. Att du ger dig själv rätten att fördela ordet på ett sätt som du upplever mer rättvist och mer gynnsamt för gruppen. Om det finns fler som delar din upplevelse kring din kollega så kommer du att få stöd i ditt ledarskap.

3 Konfrontera handlar om att ge feedback och det är det bästa tipset men också det svåraste. Jag vågar påstå att de flesta skyr feedback som katten skyr ett långt bad. Det är olyckligt. Vi måste blir bättre på att ge feedback och att konfrontera mera. Konfrontera kan låta ganska hårt. Det är för att vi lägger så mycket i ordet. Ordet blir laddat med konflikt. Det behöver inte vara så laddat och det behöver inte bli så dramatiskt. En konfrontation skulle kunna låta så här. ”I dag på mötet upplevde jag att du tog en stor del av sändningsutrymmet. Håller du med mig om det?”

En bra konfrontation leder till en bra diskussion. Kanske är din kollega medveten om sitt beteenden och förstår vad du syftar till. Då kan du fortsätta er diskussion med att föreslå än förändring till nästa möte. ”Jag skulle uppskatta om du blev bättre på att ställa frågor till andra och inkludera andra mer i diskussionerna. Jag tror att vårt uppdrag behöver allas tankar och förslag i detta skede. Om inte annat är JAG intresserad av vad de andra tycker”

Det finns alltid en baksida av samma mynt.

Ibland är det den där personen som ”tar för mycket plats” en väldigt kompetent person som kickar igång våra försvarsmekanismer. Kompetens är nämligen någonting som vi alla vill uppleva oss själva att vara. Därför, mitt avslutande råd till dig blir, ett antal säkerhetsfrågor så att du vet varför du upplever det du upplever:

  • Personen upprepar information som vi redan har hört och/eller pratat om
  • Personen tappar tråden gång på gång och lämnar agendan
  • Personen avbryter andra personer
  • Kritiken är inte relevant
  • Förslagen är inte relevanta eller genomförbara
  • Personen har låst sig vid ettfåtal problemområden och återkommer ständigt till dessa trots att vi behöver gå vidare

Lycka till!

Lämna ett svar

18 − 6 =